COINLEX – MYNTLEXIKON 1771–1972 – NR4

📘 En klassisk värderingsguide i litet format.

Timo Jouhilas COINLEX från 1972 bjuder på ett detaljerat lexikon över svenska mynt och varianter. Imponerande för sin tid och fortfarande relevant i dag.

Information om boken

Titel-COINLEX
Underrubrik-MYNTLEXIKON 1771–1972
Ryggen-COINLEX / NR 4 · 1972
Författare-Timo Jouhila
Utgivningsår-1972
Utgivningsdatum-Sep 1972
ISBN-?
Format-Pocket
Antal sidor-96
Språk-Svenska
Förlag-Vesta Förlag
Dimensioner (cm)-14.8 × 10.5 × 0.5
Vikt-72 gram
Kategori-Värdering
Typ av innehåll-Uppslagsverk i fickformat om Sveriges mynt under 202 år

💛 Tack vare ert stöd kan vi fortsätta hålla Myntinfo fri från annonser.

Vill du hjälpa till? Kika gärna på våra digitala checklistor och samlarfiler.

Till våra digitala produkter

Recension av ”COINLEX: MYNTLEXIKON 1771-1972”

Jag hittade den här lilla boken av en slump på Tradera och blev direkt nyfiken. Formatet såg spännande ut och jag ville se hur man dokumenterade svenska myntvarianter redan på 1970-talet.

Första intrycket när jag fick boken var att den verkligen andades 70-tal, både i färgval, typografi och layout. Men det är just det som gör den så charmig. Den påminner en hel del om Tonkins små myntguider i storlek, men innehållet överraskar. Inledningen går igenom grundläggande numismatiska termer, olika kantpräglingar och kvalitetssystem på ett sätt som fortfarande känns relevant. Sedan följer över 90 sidor fyllda med myntlistor, värderingspriser och ett förvånansvärt stort antal varianter.

Det som slog mig mest var hur långt före sin tid författaren Timo Jouhila var. Många av varianterna som tas upp i boken är fortfarande aktuella i dag, och vissa varianter som finns med här saknas till och med i nyare böcker. Visst finns det enstaka felaktigheter, där vissa ”varianter” i själva verket visar sig vara felpräglingar, men det är också det som gör boken så intressant. Den fungerar som ett historiskt tidsdokument över hur man såg på mynt och deras egenskaper för över 50 år sedan.

Kvaliteten på trycket är imponerande. Mitt exemplar har blivit välbläddrat genom åren, men är fortfarande i fint skick. Det är något fint i att den trycktes lokalt i Motala av Borgströms tryckeri, istället för utomlands som så ofta sker i dag. Boken väger bara 72 gram, men känns som en riktig kunskapsklenod i fickformat.

Jag tror att boken främst passar samlare som är intresserade av att förstå hur dokumentation såg ut innan internet fanns. Den kan absolut även ge nybörjare värdefulla insikter, men den gör sig allra bäst i händerna på den som vill gå tillbaka i tiden och jämföra hur kunskap om varianter har förändrats genom åren.

Efter att ha läst boken blev jag nyfiken på Timo själv. Jag hade tusen frågor jag skulle velat ställa till honom, hur han fick tag på all information, vilka han samarbetade med, och hur processen såg ut. Tyvärr verkar det som att Timo gick bort redan 1987. När jag försökte hitta mer om honom snubblade jag över ett senare nummer i samma serie, SMH Coinlex nummer sex från 1976, med ny författare och nytt förlag. Det visade sig att det gavs ut av Lembit, och det namnet kände jag igen från deras klassiska myntramar och myntskåp. Men även de verkar inte längre finnas kvar i dag. Det ger en extra dimension till boken, det är inte bara en samlarbok, utan ett stycke svensk numismatisk historia i sig.

Jag kommer absolut att försöka hitta fler delar i Coinlex-serien. De verkar vara rätt svåra att få tag på, men det gör bara jakten mer spännande. Jag är otroligt glad att jag sprang på den här lilla pärlan, och rekommenderar den varmt till alla samlare som är intresserade av både mynt och dess dokumentation genom tiderna.

Betyg: ⭐⭐⭐⭐⭐ (5 av 5)

Ett unikt och fascinerande tillskott till varje seriös svensk myntsamlings bokhylla.

Recensionen är skriven av Myntinfo.se 2025-07-23

📗 Endast tillgänglig begagnad

COINLEX gavs ut 1972 och trycktes i begränsad upplaga. Den säljs inte längre ny, men kan ibland hittas begagnad på Bokbörsen eller Tradera. Håll utkik, den är värd att ha i samlingen.